Een tv-uitzending in 360 graden. Is het mogelijk? Jazeker. BBC Click nam de proef op de som. 

“Je omgeving moet spectaculair zijn en daarom moet je zorgvuldig je verhaal kiezen”, zegt BBC presentator Spencer Kelly.  De keuze voor een gletsjer in de Zwitserse Alpen met daaronder het CERN- laboratorium is daarom ook wel te verklaren.

De grootste uitdaging is om inhoud te combineren met de nieuwe techniek waarbij alles zichtbaar is in het shot. En waarbij de kijker natuurlijk zelf de keuze heeft om rond te kijken.

Het eindproduct is een interessante combinatie van actie, kijkshots en interviews op locatie met verschillende camerastandpunten. Tijdens de productie is er bewust voor gekozen om de crew niet onzichtbaar te maken, maar ze een plek te geven in het shot waar ze het minst storend zijn voor het verhaal.

Een ander interessant aspect is dat er vanuit de 360 graden footage ook een 2D-versie is gemaakt voor de reguliere tv-uitzending.

Traditionele montage

Het filmen zelf is niet het moeilijkste volgens de producer van het programma. De grootste uitdaging is om achteraf al het materiaal van de verschillende camera’s te verwerken.  Opmerkelijk is dat BBC Click ervoor kiest om interviews op een deels traditionele manier te monteren. Zelfs een bewegend close-up shot wordt toegepast.

Ook voor de presentator brengt 360 graden video een nieuwe manier van werken met zich mee. “Je bent eigenlijk met je kijkers in dezelfde kamer”, legt Kelly uit. Je hoeft nu niet ergens naartoe te lopen maar je kan er ook naar wijzen zodat de kijker er zelf naartoe kan bewegen.

Screenshot uit BBC Click in 360 graden. 2D geprojecteerd in 3D.

Een geweldig creatief effect dat in de uitzending is gebruikt is de projectie van een 2D-instart in een 360 graden omgeving: Als kijker zie je een scherm in een kamer, waarop je een ‘standaard’ platte video ziet.

Bekijk de aflevering van BBC Click 360 in Chrome of Firefox, of in de YouTube app op je smartphone.