Waarom ik denk dat 360 graden video een toekomst heeft voor de journalistiek en corporate storytelling.

Het komt niet vaak voor dat ik écht enthousiast wordt van nieuwe technische ontwikkelingen in de broadcast en multimedia-industrie. Oke, toegegeven, er worden mooie dingen ontwikkeld. Maar vaak zijn dit innovaties die de kosten van het productiebudget opdrijven tot astronomische hoogtes. En daarbij vraag ik mij dan af: wat is voor mijn branche de toegevoegde waarde van een productie in 3D of in Ultra HD.

Mijn eerste reactie op de 360-graden mogelijkheden op Youtube en Facebook was lauwtjes. Leuk technisch snufje, maar wat voegt het toe. Ik kan een beetje bewegen door een mooi panorama-plaatje of een winkel van binnen bekijken. Mijn interesse werd pas getriggerd toen ik een cursus ‘Immersive storytelling’ zag aangekondigd bij het Advanced Media Institute van Berkeley University. Huh, storytelling met 360-graden video? En dan nog journalistiek interessant?

360 Graden Storytelling

 

Na een beetje rondklikken stuitte ik op een artikel van het Poynter Institute over een immersive storytelling project van 3 journalistiekstudenten van Berkeley University. Met 360-graden video’s gaven zij een interessante inkijk in het dagelijks leven van vluchtelingen in Duitsland. De combinatie van 360-gradenbeeld en audiointerviews werkte. Ik zat meteen in het verhaal. Terwijl je luistert kan je rondkijken en heb je echt het gevoel dat je op de locatie bent.

Interactief en 360 graden video. Screenshot thewaitgermany.com

Interactief en 360 graden video. Screenshot thewaitgermany.com

De 360-graden video maakt het verhaal transparant. Je bent niet langer afhankelijk van de soms suggestieve keuzes die er in de videomontage worden gemaakt. Het is zoals het is. Je krijgt echt een totaalplaatje van de locatie. De lange rij vluchtelingen maar ook de hoek van de straat en de foutgeparkeerde auto.

Immersive video

Links en rechts wordt er met ‘immersive storytelling’  geëxperimenteerd. Het leuke is dat het een onontgonnen gebied is waarin er nog volop ruimte is om nieuwe concepten te ontwikkelen, zowel voor de journalistiek als corporate storytelling. Het is zo nieuw, dat er ook nog geen goed Nederlands woord voor ‘immersive video’ is. Daar ga ik eens goed over nadenken. Want een ding weet ik zeker: storytelling en 360 graden video gaan zeker samen. Mijn doel is om dat de komende tijd te laten zien.

Op story360.nl blog ik over mijn zoektocht naar inhoudelijke toepassingen voor VR-video.