Sneller, simpeler en goedkoper. De New York Times is een nieuwe weg ingeslagen bij de toepassing van 360-graden video’s. Sinds 1 november publiceert NYT dagelijks 360-graden clips. Die zijn geproduceerd door verslaggevers ter plaatse met een gesponsorde Samsung Gear 360.

De stap van de New York Times is opmerkelijk maar ook te verklaren. In november 2015 werd de NYT VR App gelanceerd. Daarmee is een aantal in het oog springende VR-documentaires te zien. Mooie verhalen, geproduceerd volgens high-end normen met – aan de aftiteling te zien -een enorme redactie en productiecrew. Mijn vraag was altijd: hoe lang kan een organisatie dit volhouden. En hoeveel van deze relatief dure high-end content kan je produceren.

Verslaggevers met 360°-camera

Die vraag lijkt de New York Times zichzelf ook te hebben afgevraagd. Want zeker nu de markt voor 360-graden content zich nog aan het ontwikkelen is, komt het vooral aan op het creëren van zo veel mogelijk content om de nieuwsconsumenten mee te krijgen in deze nieuwe techniek. In samenwerking met Samsung worden verslaggevers wereldwijd uitgerust met relatief simpele 360-graden camera’s.

Slimme workflow

Met deze aanpak verzekert de New York Times zich van een dagelijkse dosis 360-graden content. De ruwe beelden worden verzonden naar de centrale videoredactie in New York, waar de editors ze monteren tot korte 360-graden reportages. En dat doen ze goed.

Productie eenvoudiger

De New York Times bewijst met deze aanpak dat het mogelijk is om kwalitatief goede content te produceren zonder de high-end productieroute te kiezen. Met name de keuze voor 2D beeld in plaats van het lastiger te produceren stereoscopische 3D-beeld versnelt het productieproces aanzienlijk.

Beste oplossing voor nu

De kwaliteit van de all-in-one camera’s is voldoende voor de overgrote meerderheid van de kijkers. Hoe mooi een 3D virtual reality beleving ook is, de realiteit is dat maar een klein deel van de kijkers beschikt over de nu nog dure VR-headsets zoals de HTC Vive en Oculus Rift. En die apparaten zijn nodig om de high-end content écht goed tot z’n recht te laten komen.  Dat aandeel zal ongetwijfeld groeien, en snel ook. Maar voor nu is de keuze voor een simpele VR beleving een goede.